هفته گذشته خبر کسب مجوز انتشار اوراق مشارکت توسط شهرداری مشهد برای پروژه های قطار شهری، توسعه و تکمیل سامانه حمل و نقل درون شهری و نیز بازسازی و نوسازی بافت فرسوده اطراف حرم مطهر به مبلغ 1230 میلیارد تومان در صدر اخبار شهر مشهد قرار گرفت.
لازم است تعریفی کوتاه داشته باشیم از اوراق مشارکت :
اوراقی هستند که توسط نهادهای دولتی و یا شبه دولتی ها (شهرداری ها) برای تأمین مالی پروژههای بزرگ عمرانی در کشور عرضه میشوند. سازمان ها و ارگان های متقاضی انتشار اوراق مشارکت بایستی صدور و انتشار این اوراق را در فرایند های قانونی زیر نظر بانک مرکزی به انجام رسانند.
وجود منابع محدود اوراق مشارکت در کشور و حجم بالای متقاضیان ( روند پیچیده و طولانی در فرایند دریافت مجوز و انتشار اوراق مشارکت ) از شاخصه های اصلی انتشار اوراق مشارکت در کشور است که همین امر نیز به عنوان یکی از دلایل موجه بودن انتشار اوراق مشارکت شهرداری مشهد مورد توجه خاص قرار گرفته است.
و اما اوراق مشارکت شهرداری مشهد ، ۴ ساله و مواعد پرداخت سود آن هر سه ماه یکبار است، عاملیت و ضمانت انتشار اوراق مرتبط با پروژه خط ۳قطار شهری و طرح توسعه و تکمیل سامانه حمل و نقل درون شهری با بانک صادرات و ضمانت بانک شهر است.
همچنین بازسازی و نوسازی بافت فرسوده اطراف حرم مطهر نیز با عاملیت و ضمانت بانک ملی به انجام می رسد. اوراق مذکور با اخذ مجوز بانک مرکزی و تعهد پرداخت ۵۰ درصد از اصل و سود توسط دولت در شعب بانک های صادرات و ملی برای فروش عرضه مشی شود.
بدیهی است انتشار اوراق مشارکت به عنوان یکی از روش های مقبول برای تامین منابع مالی پروژه های عمرانی مطرح می باشد اما بنا بر تجربیات اینجانب به عنوان فرد دخیل در امکانسنجی دریافت اوراق مشارکت برای خطوط قطار شهری اصفهان، تبریز و … ضمن تشکر از زحمات همه خدمتگزاران این حوزه، توجه به نکات ذیل دارای اهمیت است :
الف : شهرداری مشهد به عنوان یکی از سازمان هایی که همواره متقاضی انتشار اوراق مشارکت بوده و همیشه نیز توانسته به عنوان یکی از منتشر کنندگان اوراق مطرح و موفق باشد، بایستی برایند مالی و اقتصادی همه دفعات انتشار اوراق را در قالب « کارنامه انتشار اوراق مشارکت شهرداری مشهد » منتشر و در معرض رای کارشناسان این حوزه قرار دهد.
ب : از دیدگاه ملی ، انتشار اوراق مشارکت حق و نیاز همه شهرهای کشور است به شرطی سایر شهرداری ها و ارگان ها در تعریف پروژه های هدف و جلب و جذب منابع در مقابل حریف قدری چون شهرداری مشهد ، حرفی برای گفتن داشته باشند.
بند فوق را با توجه به وجود منابع محدود اوراق مشارکت در کشور و حجم بالای متقاضیان و بالطبع روند سخت فرایند دریافت مجوز و انتشار اوراق مشارکت و ناکامی سایر متقاضیان اضافه نمودم،
مناسب تر آن است که شهرداری مشهد با رویکرد ملی ، انتشار اوراق مشارکت را به حریفان ضعیف تر واگذار نموده و خود بدنبال روش های خلاقانه تری در تامین منابع مالی باشد.
ج : همچنین بازسازی و نوسازی بافت فرسوده اطراف حرم مطهر پس از گذر خوان ها و دهه های متوالی در اجرا مگر نباید تاکنون مدل مالی بهینه ای برای تامین منابع اجرایی می داشت؟
دقیقا چه گذشته بر طرح موصوف به طرح اطراف حرم مطهر و جذب سرمایه گذار ها و … که همچنان نیازمند انتشار اوراق مشارکت باشد؟
و آخر کلام اینکه بهتر بود سیاستگذاری های در این مقیاس در دوران گذار مدیریتی شهرداری صورت نمی گرفت.